söndag 3 oktober 2010

Så vad betyder då Variabel Hypogammaglobulinemi?

Om man läser i informationsbladen jag själv letat fram på nätet (ja, man blir ju skickligare med åren, nu får jag inte hjärtsnörp av att få B-celler och T-celler kastade i ansiktet på mig längre) så står det med korta ord så här;

Hypogammaglobulinemi betyder för liten mängd gammaglobulin (antikroppar) och är ett sammanfattande namn för flera sjukdomstillstånd med brist på antikroppar. Bristen i immunförsvaret är medfödd och kan visa sig redan under spädbarnsåret eller senare i livet. Det vanligaste symtomet är upprepade, ofta svårbehandlade bakterieinfektioner. Sjukdomen är ovanlig och i Sverige finns det några hundra personer med hypogammaglobulinemi.
källa SmågruppsCentrum, Sahlgrenska.

Det säger ju egentligen inte så mycket alls.
Nu är mitt häfte ca. 80 sidor, så tappa inte modet-
det finns information så det räcker och blir över.

Detta är en lekmannablogg-
jag kommer inte att snöa in på medicinska termer eller svårlästa bokstavskombinationer, lika lite som man börjar med det periodiska systemet i förskolan.

För Gustavs del som har den här diagnosen innebär det i korta ordalag att han är infektionskänslig.
Lite allergisk mot en del obehagligheter som kvalster och andra söta djur och självklart förvandlas vår lägenhet till en sjukstuga när pollensäsongen inleds med buller och bång.

Hösten, vintern och våren är en plåga då influensor och förkylningar avlöser varandra.
Sommaren är en plåga för att det oftast är för varmt och han då inte orkar äta och dricka så mcket som behövs för att han ska hålla sig frisk.

High maintenence?
Vi?
*S*

De absolut elakaste bacillerna vi vet i vår familj är

Lunginflammation- been there, done that. En elaking som döljer sig bakom en vanlig förkylning men som på en timme kan skifta till ett livshotande allvar.

Magsjuka- även denna goding gör att det snabbt går utför för sonen. Viktnedgång och uttorkning = sjukhus.

Influensa- öppnar effektivt vägen för den lömska lunginflammationen och även för uttorkning. En bacille deluxe, med andra ord.

På en delad fjärdeplats kommer en samling stora stygga farligheter;

ALLT SOM "ALLA ANDRA" ÄR VACCINERADE EMOT.

Det säger egentligen sig självt, har man ett defekt immunförsvar kan man inte vaccineras med levande vaccin.
Hela poängen med en vaccination är ju att tillsätta en liten mängd kontrollerat smittämne i en för övrigt frisk kroppsmiljö.
Genast dyker "städarna" upp och jobbar och utvecklas till att klara av även denna smitta galant i fortsättningen. Den blir stoppad redan innan den blir farlig.

I min grabbs kropp hade förloppet blivit lite annorlunda.
Eller snarare mycket.
Eftersom "städarna" antingen är halta, lytta eller helt enkelt lediga från jobbet hade vaccinet utvecklats till just det man så gärna vill skydda honom emot.

DÄR har samhället ett ansvar.

Jag tänker inte gå in i vaccinationsdiskussionen eftersom det är ett ytterst känsligt ämne, det räcker att jag yppar ordet svininfluensa och hur diskussionerna kring "vaccinera eller inte" såg ut för att jag ska bli irriterad.
Omvänd Robin Hood-effekt.
Låt de friska bestämma om huruvida de svagare ska ha en chans att förbli smittfria eller inte.
Klokt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar